Veelgestelde vragen
Het is best ingewikkeld om plan en procedures van een omvangrijk plan zoals Heesch West goed te overzien. Met de informatie op de website willen we graag voorzien in zorgvuldige beelden en antwoorden. Staat je vraag er niet bij? Mail naar info@heeschwest.nl.
Algemeen
Wat is Heesch West en waar ligt het?
Heesch West is een bedrijventerrein direct aan de A59, tussen ‘s-Hertogenbosch en Oss, met een totale oppervlakte van ongeveer 80 hectare uitgeefbare kavels. In de eerste fase wordt 50 hectare uitgegeven. Het terrein biedt vestigingsmogelijkheden voor onder meer zeer grootschalige logistiek en bedrijvigheid in de sectoren bouw en circulaire economie. Daarnaast is er ruimte voor regionale bedrijven die willen verhuizen. Bij het gebied van Heesch West horen ook de aansluitingswegen op de A59 bij Nuland en Heesch.
Welke gemeenten zijn betrokken bij Heesch West?
De gemeenten Bernheze, Oss en ‘s-Hertogenbosch werken nauw samen in de gemeenschappelijke regeling (GR) Heesch West. Dit samenwerkingsverband voert de ontwikkeling van het bedrijventerrein Heesch West uit.
Wat betekent de ambitie: het meest duurzame bedrijventerrein?
Heesch West heeft de ambitie om het meest duurzame bedrijventerrein van Brabant te worden. Voor het bedrijvenpark wordt een collectieve energie hub ontwikkeld, waarbij maximaal wordt ingezet op lokale duurzame energieproductie.. Maar ook andere circulaire thema’s zoals klimaatadaptatie, ecologie, mobiliteit, duurzaam materiaalgebruik zijn belangrijk.
Belangrijk is dat bedrijven de duurzame ambities van Heesch west onderschrijven en daar ook zelf actief in investeren. De duurzame thema’s wordt zowel op ontwerp- en aanleg van het landschapspark als bij de uitgifte van de bedrijfskavel toegepast. Meer informatie is te vinden in het bij het vast te stellen bestemmingsplan geactualiseerde Circulair Kwaliteitsplan en het opgestelde Landschapsplan.
Wanneer worden de antikraakwoningen in het gebied afgebroken?
Woningen blijven zoveel mogelijk nog verhuurd. Als de bouwkundige staat te matig wordt gaan we over tot sloop. De start van grootschalige uitvoeringswerkzaamheden wordt medio 2026 voorzien. De tijdelijke verhuur van te slopen woningen wordt dan beëindigd.
Waarom is er specifiek voor dit gebied gekozen?
Met name binnen de subregio ‘s-Hertogenbosch – Oss is er behoefte aan een bedrijventerrein voor grote en zeer grote kavels. Omdat er geen plaats meer is op of nabij bestaande bedrijventerreinen en het vanwege verkeer en milieu-impact niet gewenst is te ontwikkelen in bestaand stedelijk gebied, is gezocht naar een nieuwe locatie. Voorwaarden hierbij zijn: een goede ontsluiting op de snelweg, afstand tot woonkernen en een zorgvuldige ruimtelijke inpassing. Binnen de subregio ‘s-Hertogenbosch – Oss is de locatie Heesch West de beste optie gebleken. Gelegen aan en aan te sluiten op de A59 als belangrijke as tussen de A2 en de A50 en op passende afstand van woonkernen als Nuland, Geffen, Oss, Heesch en Vinkel.
Wat is de hoogte van gebouwen op het bedrijventerrein?
De maximale hoogte op de kavels die aan de randen van Heesch West liggen, is vastgesteld op 20 meter. Centraal op het terrein is het mogelijk om te bouwen tot 25 meter en er is een beperkte vrijstelling mogelijk tot maximaal 30 meter, bijvoorbeeld als het gaat om silo’s en bedrijfsondersteunende installaties. Voor de in te passen bestaande erven zoals aan de Zoggelsestraat gelden afwijkende, meer beperkte bouwvoorschriften.
Hoe hoog zijn de grondopbrengsten?
Die worden nog nader vastgesteld door onafhankelijke deskundige. Verwacht wordt dat de grondprijs circa € 220-310/m2 uitgeefbare grond zal bedragen.
Waar vind ik verslagen van overleg met de omgeving?
De verslagen van de overleggen met de omgeving zijn te vinden op de website van Heesch West op de pagina Documentatie.
Waarom is bedrijventerrein Heesch West nodig?
Er is in de regio een grote behoefte aan grote bedrijfskavels. Dat geldt voor de gemeenten van de Gemeenschappelijke Regeling Heesch West (Bernheze, ‘s-Hertogenbosch en Oss), maar ook in de ruimere regio Noordoost-Brabant. Als gevolg van de zeer voortvarende gronduitgifte in de laatste jaren was er niet of nauwelijks aanbod van bedrijfskavels tussen de 5.000 en 10.000 m² en groter dan 10.000 m². De beschikbare bedrijfskavels groter dan 5.000 m² op bestaande bedrijventerreinen in de subregio ‘s-Hertogenbosch en Oss zijn helemaal gereserveerd. Ook elders in de regio Noordoost-Brabant is het aanbod nog maar zeer beperkt direct beschikbaar. Door de schaarste in het regionale locatieaanbod heeft de ontwikkeling van Heesch West grote urgentie. Er is behoefte aan nieuw bedrijventerrein met middelgrote tot grote kavels. Omdat deze kavels over het algemeen benut worden door bedrijven met milieu-impact en/of aanzienlijke verkeersbewegingen, kan dit niet worden gemengd in het nog bestaande aanbod kleinschaligere bedrijfskavels of worden ingepast in het bestaande stedelijk gebied.
Wat wordt er in het overleg met de omgeving besproken?
Het Burenoverleg (waarbij sinds kort ook het Inwonersnetwerk Heeschenaren bij is aangesloten), Leefbaar Nuland en lokale bedrijvenverenigingen hebben bijgedragen aan een beter inzicht in zorgen, praktische ideeën en ook evenwichtigere beeldvorming van de ontwikkeling. Dit heeft al een belangrijke bijdrage geleverd in de afweging, optimalisatie en herziening van de plannen, vestigingsprofiel en -voorwaarden. De omgevingseffecten van de plannen worden beter beheerst. Ook na vaststelling wordt omgevingsoverleg voortgezet waarvoor de aanpak in samenspraak met onder andere het Burenoverleg wordt afgestemd.
Hoe kan ik op de hoogte blijven of vragen stellen?
Alle algemene vragen kun je stellen via info@heeschwest.nl. Op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Heb je interesse in een bedrijfskavel? Stuur een mail naar bedrijven@heeschwest.nl. Dit mailadres brengt je vragen of interesse onder de aandacht van het accountmanagers-team van de betrokken gemeenten.
Duurzaamheid
Hoe kunnen bedrijven en omgeving participeren als het gaat om duurzaam opgewekte energie?
Het plan voor de energie hub wordt nog verder uitgewerkt. Collectiviteit is hierbij een belangrijk uitgangspunt.
Is verkeer op waterstof of elektrische auto’s op Heesch West een optie?
We richten ons op duurzame doelen 2030 zoals in klimaatakkoord voorzien. Heesch West bevordert de transitie bijvoorbeeld met business-to-business aanbod van duurzame brandstoffen en waterstof op het terrein.
Waarom zijn er zonnepanelen gepland?
Om aan de duurzame energieopgave van het bedrijventerrein te voldoen en bij te dragen aan de energieopgave in de regio wordt een energie hub ontwikkeld en wordt met zonnepanelen (zowel op daken van bedrijven als in de parkomgeving) de energiebehoefte lokaal en duurzaam opgewekt.
Wat is de impact op de natuur?
In de MER zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de aanwezige natuurwaarden, flora en fauna. Zo is er gekeken naar beschermde dieren- en plantensoorten en de effecten voor bodem en water. De MER geeft belangrijke inzichten voor de compensatie en verbetermogelijkheden voor de biodiversiteit. Het uitgewerkte landschapsplan gaat in belangrijke mate uit van behoud en ontwikkeling van aanwezige beplantingen en soorten streeft ook naar versterking van natuurwaardes, onder meer met de realisatie van natuurvennen, broed- en verblijfplaatsen en het versterken van de houtwalstructuur bij de Ruitersdam.
Wat is het bedrijfsprofiel van Heesch West?
Heesch West is een regionaal bedrijventerrein en biedt bedrijfskavels voor vooral de doorontwikkeling van middelgrote en grote bedrijven. Door doorstroming kan in de regio zo indirect deels ook ruimte worden gecreëerd op achterblijvende locaties.
Welke bedrijven komen er op Heesch West?
De verkoop van de kavels is nog niet begonnen. Heesch West biedt vestigingsmogelijkheden voor middelgrote en grote bedrijven, onder meer logistiek en bedrijvigheid in de sectoren bouw en circulaire economie. Er is speciale aandacht voor regionale bedrijven die willen verhuizen. Belangrijk is dat bedrijven de duurzame ambities van Heesch west onderschrijven en daar ook zelf actief in investeren. Ben je geïnteresseerd in een kavel en wil je meer weten over de mogelijkheden? Stuur een mail naar bedrijven@heeschwest.nl. Dit mailadres brengt je vragen of interesse onder de aandacht van het accountmanagers-team van de betrokken gemeenten.
Worden bedrijven verplicht en aangemoedigd om zonnepanelen te leggen op daken en boven parkeerplaatsen?
Duurzame maatregelen, met name gericht op dakoppervlakten, worden naar mogelijkheden verplicht en aangemoedigd.
Omgeving
Is het industriegeluid bepaald op fase 1 of op het gehele plan?
Industriegeluid is berekend voor de volledige vulling van de 80 hectare bedrijventerrein met de maximaal mogelijke invulling van milieucategorieën zoals mogelijk volgens de inwaartse zonering.
Wat zijn de beoogde maatregelen om geluidseffecten voor direct omwonenden te beperken?
Een belangrijke maatregel om wegverkeerslawaai te beheersen is het goed aansluiten van het terrein naar de op-/afritten van de A59 en zo verspreiding van verkeer, vooral ook in de dorpen, zoveel mogelijk te beperken. Met aanvullende verkeersmaatregelen zoals het vrachtwagenverbod op de Weerscheut en de snelheidsverlaging op de Zoggelsestraat bij Heesch wordt wegverkeersgeluid verder beperkt
Voor industrielawaai wordt, door te werken met de inwaartse zonering (en in de nadere uitwerking daarvan de geluidverkaveling), de geluidbelasting op omliggende woningen passend geborgd. In vervolg op de vaststelling van het bestemmingsplan is bij een aantal woningen verder geluidonderzoek gedaan om vast te stellen of de geluidwering van de gevels accuraat is . Indien nodig kunnen ten laste van de Gemeenschappelijke Regeling Heesch West verdere maatregelen aan individuele woningen worden getroffen.
Tot slot kan nog worden gesteld dat de berekende geluidbelastingen worst case zijn op basis van een volledige vulling van de 80 hectare met de maximaal mogelijke milieucategorieën volgens de inwaartse zonering, worst case kengetallen voor de geluidproductie en nog niet rekening houdend met afschermende werking van bedrijfspanden. De verwachting is dat de daadwerkelijke geluidbelasting lager is want de invulling zal de maximale mogelijkheden op basis van de inwaartse zonering niet opvullen.
Worden de huizen aan de Zoggelsestraat bedrijven?
De binnen het plangebied gelegen percelen kunnen een kleinschalige en lichte bedrijfsfunctie krijgen. Vergelijkbaar met hoe dit nu ook al in de omgeving veel aan de orde is.
Procedure
Wat heeft de Gemeenschappelijke Regeling gedaan met het advies van de STAB?
Op basis van het advies van de STAB heeft de Gemeenschappelijke Regeling gewerkt aan een herstelbesluit. Een herstelbesluit houdt in dat een plan wordt aangepast of gecorrigeerd. In het herstelbesluit is de bedrijfszonering aangepast in lijn met het advies van STAB en zijn onderzoeken geactualiseerd. Ook is de uitvoering van inpassingsmaatregelen voor verkeer en landschap verder geborgd in regels.
Wat is de stand van zaken van de beroepsprocedure bij de Raad van State?
De Gemeenschappelijk Regeling Heesch West heeft het bestemmingsplan aangevuld met een herstelbesluit op basis van advies van STAB en inbreng van appellanten. Het herstelbesluit wordt voorjaar 2025 voorgelegd ter besluitvorming aan de gemeenteraden van Oss, Bernheze en ’s-Hertogenbosch. De afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State betrekt het advies van STAB en de het herstelbesluit in de beroepsprocedure en zal op zijn vroegst na de zomer 2025 de behandeling van de beroepsprocedure plannen.
Wat is een herstelbesluit en wat betekent dit voor de beroepsprocedure en inspraak?
Gemeenten hebben de mogelijkheid om, voordat de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State een plan behandelt, aanpassingen of correcties te doen met een zogenaamd ‘herstelbesluit’. Voor Heesch West en het facetplan Geluid waren de bevindingen van de STAB en de ingediende bezwaren van betrokken partijen reden om een herstelbesluit te nemen. Vooruitlopend op de zitting bij de afdeling Bestuursrechtspraak hebben de gemeenten ’s-Hertogenbosch, Oss en Bernheze het bestemmingsplan Heesch West en het facetplan Geluid op onderdelen aangepast. In mei 2025 bepalen de gemeenteraden of het herstelbesluit wordt vastgesteld.
Het herstelbesluit wordt na vaststelling automatisch onderdeel van de lopende beroepsprocedure bij de Raad van State. Eerder ingediende beroepen hebben van rechtswege ook betrekking op het herstelbesluit. Deze appellanten krijgen van de Raad van State de mogelijkheid om daartegen beroepsgronden aan te voeren. Omdat er sprake is van een kleine wijziging en de aanpassingen tegemoet komen aan eerder ingediende zienswijzen, is nieuwe terinzagelegging niet aan de orde.
Wat zijn de gevolgen voor het herstelbesluit voor bedrijven die zich willen vestigen?
In het herstelbesluit vervalt de vestigingsruimte voor bedrijven in milieucategorie 5.1. De bedrijvenzonering voorziet echter nog steeds goed in de brede (regionale) vraag van bedrijven. De ambitie om op Heesch West ontwikkelruimte te bieden aan regionale verplaatsers is met het herstelbesluit nog steeds aan de orde.
Wat zijn de vervolgstappen in de procedure en wat is de planning?
De behandeling van de beroepsprocedure bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State wordt mogelijk in de 2e helft van 2025 ingepland. Het advies van de STAB en het herstelbesluit worden in de behandeling betrokken. Als het bestemmingsplan onherroepelijk is geworden, start zo spoedig mogelijk de realisatie en de verkoop van kavels aan bedrijven.
Zijn er andere oplossingen overwogen zoals het uitkopen van bezwaarmakers?
Met plannen en aanpassingen op basis van het STAB advies wordt het plan in overeenstemming gebracht met wet- en regelgeving ruimtelijk ingepast. Bovendien wordt de voortvarende realisatie van verkeersmaatregelen en landschappelijke inpassing nu verder geborgd. Het is niet nodig en financieel niet wenselijk om met extra middelen meer objecten aan te kopen dan nodig is.
Is de omgeving betrokken bij het herstelbesluit?
De STAB heeft voor het opstellen van het advies de originele plan appellanten en plannenmakers gehoord en op basis daarvan onafhankelijk advies uitgebracht. Het herstelbelsuit is gebaseerd op het STAB-advies en de ingebrachte beroepen. Het is geen nieuw plan maar is een wijziging van het vastgestelde bestemmingsplan. Een nieuw participatietraject is daarom niet aan de orde.
Klopt het dat in eerdere planvorming er adressen over het hoofd zijn gezien?
In de eerdere en herziene ontwerpen en onderzoeken zijn adressen in en nabij het plan allemaal beschouwd, beschreven en ingepast. In de geactualiseerde onderzoeken zijn de omgevingseffecten op woningen in de omgeving opnieuw bepaald. Er werden geen adressen over het hoofd gezien.
Heeft de aanpassing zonering gevolgen voor de financiële haalbaarheid?
De aanpassing van het vestigingsprofiel is beperkt en heeft geen lagere uitgifteprijzen tot gevolg. De uitgeefbare terreinen bieden nog steeds ruime en efficiënte vestigingsmogelijkheden. Er is in de lichte bedrijvencategorieën minstens zoveel behoefte bij bedrijven als in de voorheen mogelijke hogere milieucategorieën.
Hoe staat het met de hogere waarden besluiten?
toegestane milieucategorieën op het bedrijventerrein. . Hierdoor wijzigen en verminderen vooral de geluidseffecten op de omgeving. Om de geluidseffecten per omliggende woning te kunnen bepalen, wordt een nieuw akoestisch onderzoek uitgevoerd. Op basis van bevindingen worden hogere waardenbesluiten deels gewijzigd vastgesteld. Het college is hiervoor het bevoegde gezag.
Wat zijn de gevolgen voor de ontwikkeling van het bedrijventerrein door de aangepaste bedrijvenzonering?
Met de aanpassing in het herstelbesluit is er op Heesch West geen vestigingsruimte voor bedrijven in milieucategorie 5.1 meer. Eerder was dit onder voorwaarden wel mogelijk. Verder is hoofdzakelijk in de zuid- en oostrand van het bedrijventerrein het vestigingsprofiel nu begrensd tot bedrijven in lichtere milieucategorieën. Deze aangepaste bedrijvenzonering (zie tekening) biedt nog steeds voldoende mogelijkheden om in de brede behoefte van bedrijven te kunnen voorzien.
Hoe staat het met de hogere waarden besluiten?
Het herstelbesluit zorgt onder meer voor een aanpassing van de inwaartse zonering van toegestane milieucategorieën op het bedrijventerrein. Hierdoor wijzigen en verminderen vooral de geluidseffecten op de omgeving. Om de geluidseffecten per omliggende woning te kunnen bepalen, wordt een nieuw akoestisch onderzoek uitgevoerd. Op basis van bevindingen worden hogere waardenbesluiten deels gewijzigd vastgesteld. De colleges van Burgemeester en Wethouders van Bernheze en ’s-Hertogenbosch zijn hiervoor het bevoegde gezag.
Wat is een herstelbesluit en wat betekent dit voor de beroepsprocedure en inspraak?
Gemeenten hebben de mogelijkheid om, voordat de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State een plan behandelt, aanpassingen of correcties te doen met een zogenaamd ‘herstelbesluit’. Voor Heesch West en het facetplan Geluid waren de bevindingen van de STAB en de ingediende bezwaren van betrokken partijen reden om een herstelbesluit te nemen. Vooruitlopend op de zitting bij de afdeling Bestuursrechtspraak hebben de gemeenten ’s-Hertogenbosch, Oss en Bernheze het bestemmingsplan Heesch West en het facetplan Geluid op onderdelen aangepast. In het voorjaar van 2025 hebben de gemeenteraden de herstelbesluiten vastgesteld. Het herstelbesluit is na vaststelling automatisch onderdeel van de lopende beroepsprocedure bij de Raad van State. Eerder ingediende beroepen hebben van rechtswege ook betrekking op het herstelbesluit. Omdat er sprake is van een kleine wijziging en de aanpassingen tegemoet komen aan eerder ingediende zienswijzen, is nieuwe terinzagelegging niet aan de orde.
Wat is de stand van zaken van de beroepsprocedure bij de Raad van State?
De Gemeenschappelijk Regeling Heesch West heeft het bestemmingsplan aangevuld met een herstelbesluit op basis van advies van STAB en inbreng van appellanten. Het herstelbesluit is in het voorjaar van 2025 vastgesteld door de gemeenteraden van Oss, Bernheze en ’s-Hertogenbosch. De afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State betrekt het advies van STAB en het herstelbesluit in de beroepsprocedure en zal op zijn vroegst in de tweede helft van 2025 de behandeling van de beroepsprocedure plannen.
Waar is het bestemmingsplan in te zien?
Het herstelbesluit bestemmingsplan, aanvulling MER en bijbehorende onderzoeksrapporten zijn gepubliceerd op de website van Ruimtelijke Plannen. De herstelbesluiten liggen met ingang van 1 juli 2025 6 weken ter inzage bij de gemeenten. Voor de meest actuele informatie over de bestuurlijke planning en mogelijkheid om in te spreken bij de raad wordt verwezen naar de gemeentelijke websites:
- https://s-hertogenbosch.raadsinformatie.nl
- https://bernheze.bestuurlijkeinformatie.nl
- https://oss.bestuurlijkeinformatie.nl
Verkeer
Hoe is de veiligheid van bijvoorbeeld fietsers geregeld?
Om ervoor te zorgen dat alle soorten verkeer (fietsers, auto’s en agrarisch verkeer) rond het bedrijventerrein zich op een veilige manier kunnen verplaatsen, zijn er verschillende rijbanen en rijroutes ingericht. Langzaam verkeer als fietsers is bijvoorbeeld gescheiden van vrachtverkeer.
Hoe wordt sluipverkeer zo veel mogelijk voorkomen?
Een belangrijk uitgangspunt hierbij is om het verkeer van Heesch West zo direct mogelijk naar de A59 te leiden. Daarom is er in de planontwikkeling van uitgegaan dat de hoofdverkeersontsluiting in een zo vroeg mogelijk stadium wordt aangelegd. Bij die aanleg worden bestaande situaties zoals kruispunt Rekken/Weerscheut aangepast waarbij de doorstroming en het vergroten van de verkeersveiligheid samengaan. Dat voorkomt zoveel mogelijk dat verkeer van Heesch West zich in de nabije omgeving verspreidt. Daarom wordt een deel van de Koksteeg in de toekomst niet meer voor autoverkeer toegankelijk. Voor lokaal verkeer is een passend alternatief in het plan geborgd.
Is er geen directe aansluiting op de A59 mogelijk?
Dat is niet mogelijk. In het verleden is dit wel door de samenwerkende gemeenten voorgelegd aan Rijkswaterstaat, maar afgewezen. Belangrijke overweging daarbij was dat een directe aansluiting de doorstroming op de A59 belemmert, omdat de afritten dan op te korte afstand van elkaar liggen. Op initiatief van de klankbordgroep betrokken bij Heesch West is een aantal alternatieve voorstellen onderzocht en afgestemd. Deze alternatieven bleken op meerdere criteria niet haalbaar. De afwegingen hiervan zijn opgenomen in de milieueffectrapportage.
Waar kunnen vrachtwagens parkeren?
Er komt geen openbare parkeervoorziening voor vrachtverkeer, omdat dit verkeer aantrekt dat niet aan Heesch West verbonden is. Bedrijven moeten auto’s en vrachtwagens op hun eigen terrein opvangen.
Wordt de Koksteeg afgesloten?
Het noordelijkste deel van de Koksteeg (tussen Bosschebaan en Zoggelsestraat) op Heesch West wordt afgesloten voor doorgaand gemotoriseerd verkeer. Voor langzaam verkeer (lopen en fietsen) blijft deze verbinding wel open.
Wordt de werkelijke ontwikkeling van verkeer in de toekomst gevolgd?
De onderzoeken zijn uitgevoerd op basis van modellen, waarbij ook verkeerstellingen betrokken zijn en waarbij wordt uitgegaan van algemeen toegepaste normen. De gemeenten zullen de ontwikkelingen monitoren, waarbij ook aanvullende verkeerstellingen worden uitgevoerd.
Het is voor de omgeving en ook voor bedrijven op het bedrijventerrein van belang dat ook in de toekomst het verkeer goed en veilig kan worden afgewikkeld.
Milieu
Hoe worden milieuregels gehandhaafd bij overtreding?
Bedrijven die zich op Heesch West vestigen, kunnen dat alleen doen als ze voldoen aan de regels in het bestemmingsplan. Hierin zijn al waarborgen opgenomen in het kader van bescherming van het milieu. Daarnaast dienen zij te voldoen aan de wet -en regelgeving op het gebied van milieu. Periodiek vinden controles plaats. Milieuklachten als geluidoverlast of geuroverlast kunnen gemeld worden bij de milieuklachtencentrale.
Hoeveel afstand moet er vanaf een woning zijn met betrekking tot geur?
Voor geur hebben we gekeken naar een zo goed mogelijke borging, zonder dat we van tevoren weten welke bedrijven zich hier precies gaan vestigen. Het basisprincipe is ‘inwaartse zonering’: bij een hogere milieucategorie moet ook een grotere afstand tot aan woningen aangehouden worden. Die afstand wordt bepaald door verschillende milieuaspecten: geluid, veiligheid, stof maar óók geur. In algemene zin geldt dat eventuele geuroverlast is geregeld in die richtafstanden. We hebben daarbij duidelijke grenswaarden gesteld, gebaseerd op de voorbeeldregeling uit de VNG-brochure.
In hoeverre past dit nieuwe bestemmingsplan in de nieuwe omgevingswet?
In hoeverre past dit nieuwe bestemmingsplan in de nieuwe omgevingswet?
De Omgevingswet is begin 2024 in werking getreden. Alle bestemmingsplannen worden dan automatisch een omgevingsplan van rechtswege. Bestemmingsplannen die voor die datum als ontwerp ter inzage zijn gelegd, mogen onder het oude recht worden afgemaakt (en vastgesteld). De planprocedure Heesch West wordt afgerond onder het oude recht (Wet ruimtelijke ordening) en is het plan dus als bestemmingsplan vastgesteld. Het herstelbesluit op dit bestemmingsplan valt ook nog onder het oude recht.
Wat is een Milieu Effect Rapportage (MER)?
De MER brengt in beeld wat de mogelijke omgevingseffecten van het plan kunnen zijn. Door analyse van effecten en/of varianten wordt voor de omgeving en voor de verdere planvorming geborgd dat er zorgvuldig rekening gehouden wordt met de milieueffecten in de planuitwerking en besluitvorming over plannen en projecten. Dat geldt in het geval van Heesch West voor het nieuwe bedrijventerrein.
Op basis van de onderzoeken is een voorkeursalternatief beschreven. De verantwoordelijke overheden –de drie gemeenten Bernheze, Oss en ’s-Hertogenbosch- hebben het rapport betrokken in hun besluitvorming. De MER heeft inclusief een opgestelde aanvulling MER tegelijkertijd met het ontwerpbestemmingsplan ter inzage gelegen. Deze documenten zijn ook bijlage bij het vastgestelde bestemmingsplan.
Wat is het effect van Heesch West als het gaat om lichtvervuiling?
In het bestemmingsplan, circulair kwaliteitsplan en uitgiftebeleid zijn voorwaarden opgenomen om lichtuitstraling zoveel mogelijk te beperken. Beperking van lichtuitstraling kan door een goede oriëntatie van de lichtbronnen (bijvoorbeeld: naar beneden in plaats van naar boven gericht en gericht op de bedrijfspanden toe in plaats van naar de omgeving of minder felle bronnen en lichtkleuren). In het bestemmingsplan is een nadere juridische regeling opgenomen.
Wat is inwaartse zonering?
In het plan wordt gewerkt met ‘inwaartse zonering’. Dat wil zeggen dat er vanaf de omliggende woningen afstanden zijn vastgesteld voor bedrijven. Deze worden inwaarts in het gebied uitgezet. Dat wil zeggen: hoe hoger de milieucategorie van een bedrijf hoe verder de afstand tot aan woningen moet zijn.. Aspecten als geluid, geur, stof, verkeer en veiligheid zijn in deze systematiek meegenomen. De genoemde afstanden zijn volgens onderzoek van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) voldoende om de hinder tot een aanvaardbaar niveau terug te brengen. Overeenkomstig de bevindingen van de STAB is de zonering met het herstelbesluit passend afgeschaald.
Wat zijn milieucategorieën en wat betekenen die voor Heesch West?
Milieucategorieën zijn opgesteld om milieubelasting van bedrijven te kunnen indelen. Deze indeling is gemaakt door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Heesch West biedt ruimte voor bedrijven die vallen in categorie 4.2. Overeenkomstig de bevindingen van de STAB is de zonering met het herstelbesluit passend afgeschaald.
Duurzaamheid is bij de huisvesting van bedrijven een belangrijke pijler. Er wordt overlegd hoe bedrijven hier zoveel mogelijk aan kunnen bijdragen als het gaat om energie, klimaat en mobiliteitsdoelstellingen.
Wordt lucht niet boven de wettelijke norm vervuild?
Economische activiteit leidt tot uitstoot van luchtverontreinigende stoffen. De huidige luchtkwaliteitsconcentraties liggen beneden de daarvoor gestelde wettelijke normen. Ook na realisatie van Heesch West blijven de concentraties beneden de wettelijke normen.